konstnär

Aktuellt

Skulptur

Offentliga Uppdrag

Teckning

Lillsjöplan, Jönköping 2016

”Moln” och ”Apans tankar”

Lillsjöplan, Jönköping 2016

”Moln” och ”Apans tankar”

Sydväst Arkitektur och landskap

Vy över området Lillsjöplan, foto Werner Nystrand.

Moln och Apans tankar, 2016

Två skulpturer med ljus, Lillsjöplan i Jönköping
Uppdrag från Jönköpings kommun
Skulpturer i brons, ljusgenomsläpplig polyester, metall, LED-ljus

Lillsjöplan är ett nybyggt område med bostäder och affärer som ligger vid Munksjön i centrala Jönköping. De två lysande skulpturerna står placerade på torget resp. vid strandpromenaden.

Detta är en gestaltning av tankar och drömmar som kommer Utifrån och Inifrån. Från omvärlden såväl som den enskilde individen. En växelrörelse mellan att ta emot, ta in, och att ge, förmedla, släppa taget om. En kommunikation som kan vara både snabb och långsam, hemlighetsfull eller tydlig. Skulpturerna ger i och med ljuset inuti dem en bild på dagen, en annan på natten.

MOLN

Räddningen är den fria tanken, symboliserat av ett 3,5 meter långt och 1,5 meter brett, milt lysande moln. Molnet hänger från en livbåtskonstruktion vid Lillsjöplans vattenspegel och strandpromenad och blir som en naturlig, upplyst mötesplats såväl som en plats för kontemplation. Molnets invändiga ljus, dess skala och placering – hängande 3 meter upp i luften – gör att det blir ett omedelbart blickfång från alla håll. Det blir ett riktmärke för området och ett visuellt statement för platsen Lillsjöplan.

APANS TANKAR

Allt börjar med en tanke. Vad tänker apan på? Vilka funderingar och tankar rör sig i hans/hennes huvud? Likt en amorf tankebubbla svävar dessa tankar upp mot skyn, tar sig plats och får skepnad. För oss betraktare blir de fysiska, gripbara, men ändå är de outgrundliga och hemliga. Bara apan vet dess gestalt och innehåll.
Apan är placerad på ett av flera sittblock i granit på torget. Apan är ca 90 cm hög och tankebubblan på dess hjässa är ca 120 cm hög.