konstnär

Aktuellt

Skulptur

Offentliga Uppdrag

Teckning

Gränby Park, Uppsala 2011

”Bear out by events”
”Boys in the hood”
”Who if not you?”

Gränby Park, Uppsala 2011

”Bear out by events”
”Boys in the hood”
”Who if not you?”

BEAR OUT BY EVENTS / BOYS IN THE HOOD / WHO IF NOT YOU?

Gränby park, Uppsala 2011
Uppdrag från Uppsala kommun
Skulpturer i lackerad polyester, slagmetall, kullager, glasmosaik på betong, armatur

 Till det stora grönområdet Gränby backar fick jag i uppdrag av Uppsala kommun att ta fram tre större skulpturer. Området är vidsträckt och rymmer förutom stora gräsmattor, gångbanor, och träddungar även salamanderdammar, en 4 H-gård, närliggande förskola, kolonilotter samt en rugbyplan.

BEAR OUT BY EVENTS

Det drygt fyra meter höga tornet är en lek med 1800-talets vetenskap och ett Alice i Underlandet-perspektiv och dess möjligheter. Tornet tänker jag mig som en slags utdragbar kikare som ställts på högkant och förvandlats till någon ny och besynnerlig uppfinning; lika fantastisk som ändamålsenligt oklar. Ventilen är byggd som en vindflöjel och när vinden fångar den så kan det lilla björnhuvudet se ut över hela Uppsala i allmänhet och Gränby i synnerhet, alltmedan den stora bakkroppen står stadigt kvar på marken.

BOYS IN THE HOOD

Kamouflagemönstret i grön glasmosaik blir något som gör att figurerna både smälter in i den vegetativa omgivningen där de står placerade, och ändå sticker ut från densamma. Skulpturen blinkar åt såväl hip hop-kulturens säckiga outfits och tighta gängkultur, såväl som Rousseaus Tillbaka till naturen-tankar med sina rokokoinspirerade tassar och imitation av grönska.
Boys in the hood är ca 140 cm hög och ca 170 cm bred.

WHO IF NOT YOU?

I denna variant av hjältemonument står det ingen stor kung eller tänkare på dess krön utan en liten iller i en halvdan kontrapost. Även om man är liten så kan man göra sig hörd och sedd och ta plats. Sockeln är upplyst inifrån genom en armatur kopplad till gatlyktornas elnät och blir som en lysande, arkitektonisk form i landskapet. Det är först när man kommer närmre som man ser huvudpersonen – den lille, men långt ifrån obetydlige, illern på toppen.
Illern är ca 70 cm hög och sockeln ca 170 cm hög.