konstnär

Aktuellt

Skulptur

Offentliga Uppdrag

Teckning

Värnamo Sjukhus 2019 – 2020

SAGA

Värnamo Sjukhus 2019 – 2020

SAGA

”Saga”, 2019

Två innergårdar på Värnamo sjukhus
Uppdrag från Region Jönköping
Skulpturer i gjuten aluminium, blåst glas, LED-ljus, ljusgenomsläpplig polyester

Jag har eftersträvat ett lågmält poetiskt anslag för den konstnärliga gestaltningen på de två innergårdarna. En stämning av nordisk natur, stillhet, saga och dröm. En gestaltning där få accenter tillsammans med gårdarnas egen karaktär och växtlighet skapar ljus, rumslighet och en berättelse.
Skulpturerna och scenerierna fungerar både på dagen och på natten, i dagsljus och i kvällsmörker eller en mulen vintereftermiddag.
Jag vill att konsten på båda gårdarna ska upplevas som skir och lätt; lite trolsk. Ett kontrasterande komplement till den massiva och lite tunga och tidstypiska 70-talsarkitekturen. Något att vila blicken på såväl för den som hastar förbi som för den som tittar länge. John Bauers bilder av skogen har varit en stor inspirationskälla. I bilderna kontrasterar skogens mörker mot de små skira växterna eller ljusblänken i tjärnen, ett samspel mellan det stora och det lilla.

Gård D:

Sju milt lysande klot i polyester och i olika storlek är monterade på silverskimrande trädgrenar i gjuten aluminium i varierande höjd. De står utspridda bland de lägre växterna i planteringarna. Kloten på sina grenar bildar en rytm och koreografi som samspelar med växtlighetens karaktär och form. Ljuset från kloten faller över växterna, skapar skuggor och rörelse.
På ett av klotens topp sitter en uggla. Stilla, värdig och tyst. En liten iakttagare som syns endast för den som tar sig tid att se. En bit där ifrån ligger en silverskimrande stenbumling på marken. En hare sitter på dess topp, kikar ut över gården och växterna.

Gård F:

Två silverglänsande stenar är placerade på gårdens tegelgolv. På två av stenarna sitter knytnävstora, lysande ”pärlor” i blåst glas med invändig LED-belysning. På den tredje stenen sitter en hare och tittar ut över omgivningen.
Stenarna ligger som solitärer på marktegelytorna. Kanske är de stenar från tjärnens botten där lysande, skimrande pärlor eller undervattensväxter sugit sig fast på dess yta? Kanske är det trollen från John Bauers bildvärld som samlat sina skatter här; meteoriter, pärlor, stjärnfall som landat som glimrar och lyser.

De färdiga innergårdarna är ännu inte fotograferade, här ovan visas foton från modellen” relativt tydligt i ett eget avsnitt.